5 основни принципа в дизайна на дзен градините

5 основни принципа в дизайна на дзен градините
В нашия съвременен свят става все по-трудно да намерим време и пространство, за да се отпуснем достатъчно, да съберем сили и енергия за предизвикателствата, които ни поднася животът.
 
Тук древното изкуство на Дзен градинарството се преражда като настолна японска градина и може да ни помогне да намерим усещане за мир, спокойствие и облекчение от ежедневните проблеми в къщи, навън, в офиса и къде ли не.
 
Основните принципи за дизайна на дзен градинката са:
 
• Празното пространство е също толкова важно, колкото и обектите в Дзен градината - то релаксира, а обектите концентрират;
• Японската Дзен градина трябва да има една основна отправна точка - един главен компонент;
• Обектите в дзен градината трябва да са разположени асиметрично, за да представят истинското състояние на природата;
• Елементите в дзен градината представляват миниатюрни версии на океаните (пясък) и островите (камъни);
• Основата на вашата мини дзен градина трябва да отговаря на целта й - ако използвате дзен градината за медитация и релакс - нека да е дървена, ако желанието ви е да подобрите енергиите у дома или в офиса и дзен градината е по-скоро за декорация - изберете теракота или керамика;
 
Разбира се, правилата си имат и изключения и тук по-важно е да се доверим на вътрешното си чувство за естетика и креативност. В крайна сметка това е вашата лична дзен градина - вашето лично място за релакс, медитация или декор.