Предимства да поддържаш дзен градинa

Предимства да поддържаш дзен градинa

МИНИ ДЗЕН ГРАДИНИТЕ НАМАЛЯВАТ СТРЕСА И ТРЕВОЖНОСТТА

Една от най-важните причини да поддържаш дзен градина е, че тя понижава стреса и успокоява психиката. Подреждането и балансирането на камъните един върху друг изисква съсредоточеност, която ви кара да забравите проблемите и действа отпускащо. Повтарящите се движения на рисуване по пясъка с греблата помагат да се съсредоточите върху настоящето и да избягате от натовареното ежедневие и стрес когато пожелаете, и когато имате нужда от това. И у дома, и в работата вашата дзен градина е чудесен начин за релаксация, почивка и забавление.

 

МИНИ ДЗЕН ГРАДИНИТЕ ПОДОБРЯВАТ УМЕНИЯТА ЗА МЕДИТАЦИЯ

Самото занимание и поддържане на дзен градина е медитация. Сложете я на масата, нощното шкафче или бюрото, за ви помогне да постигнете по-висока концентрация и релаксация, където и когато изпитате нужда от това. Бихте могли да практикувате бавно вдишване и издишване и да се опитате да изпразните ума си. Ако се натъкнете на тревожни мисли, то просто ги оставете естествено да преминат. Осъзнайте ги и ги оставете спокойно да отплуват далеч от вас. В крайна сметка ще забележите, че умът ви ще се успокои сам.

 

МИНИ ДЗЕН ГРАДИНИТЕ СТИМУЛИРАТ КРЕАТИВНОСТТА

Поддържането на дзен градина повишава творческите заложби. Измислянето на различни фигури и форми за рисуване по пясъка и неколкократното им повтаряне до постигане на желания от вас естетически модел променя и усъвършенства мислене и плодородното вътрешно пространство, в което ще се появят нови и нови идеи.

 

МИНИ ДЗЕН ГРАДИНИТЕ ПОВИШАВАТ КОНЦЕНТРАЦИЯТА

Да се посветите на на вашата мини дзен градина е чудесен начин да сте фокусирани и съсредоточени. Медитацията с нея помага да подобрите търпението, дисциплината и самоконтрола си. Опитайте да балансирате камъните един върху друг. За начало слагайте по-малките камъни върху по-големите, после изпробвайте други варианти. Бъдете внимателни и съсредоточени и не се отчайвайте, ако не стане от първия път, защото това никак не е лесно. Това занимание постепенно ще ви успокои, а след като успеете – ще почувствате прилив на удоволствие и енергия.

 

МИНИ ДЗЕН ГРАДИНИТЕ ПОДОБРЯВАТ ФЪН ШУЙ БАЛАНСА

Японските концепции за Kanso (простота) и Fukinsei (асиметричен баланс) са в основата на вашата мини дзен градина. С нея вие ще подобрите фън шуй във вашия дом или офис. Да изберете правилното място за нея е трудно и може би няма да успеете от първия път да я сложите там, където ще изглежда в унисон с вашия декор и подредба и същевременно където ще може да я поддържате „жива“ и красива. Бъдете търпеливи, опитайте пак и сменете мястото, докато вашия вътрешен енергиен и естетичен усет ви подскаже правилното решение.