8 начина да се справим с есенната депресия - част 1

8 начина да се справим с есенната депресия - част 1
Има и щастливци, които не страдат от нея, но повечето от нас в края на лятото се чувстваме отпаднали, тъжни и демотивирани: денят става по-къс, свършват отпуските и летните купони, мрачно е, пак трябва да се навличаме с дрехи, започваме работа, училище и така нататък. Но всичко е въпрос на настройка и мъъничко мотивация, за да „излъжем“ мозъка си, дето ни погажда тези номера, а той, повярвайте, е много лесен за манипулация.
 

 

  1. Стойте повече на светло. Един от основните проблеми е че вследствие на намаляването на светлината падат нивата на серотонин и това ни кара да се чувстваме по-тъжни. Вечер палете повече лампи, а през деня използвайте всяка възможност на стоите на светло и ако слънцето се покаже – тичайте да му се усмихнете!

 

  1. Социализирайте се. Дааа, ама не. В смисъл – не през телефона! Електронните уреди излъчват студена светлина, която подмолно и неусетно ни депресира още повече. Вместо това – обадете се на приятелите си и си направете една хубава разходка в гората или парка. Смейте се и си разказвайте вицове или весели случки, пък било то и измислени. Няма по-добро лекарство от смеха. Пък и е безплатен. Ха-ха-ха!

 

  1. Вечер палете свещи. Светлината на свещите действа успокояващо, а и е толкова романтична. Запалете камината, ако имате такава, увийте се в нещо красиво и топло, обуйте красивите си крака в два различни на цвят ярки чорапи, сипете си чаша червено вино и депресията ще избяга.

 

  1. Движете се повече! И не е нужно да хвърляте себе си и парите си във фитнес зали. Освен ако това не е вашето „нещо“. Тогава, хващайте някой ентусиаст като вас – и към фитнес центъра! Но и обикновената разходка, малко стречинг, йога или упражнения в къщи ще засилят производството на пустия му серотонин, дето през незнайно защо през есента излиза в лятна почивка... Усмихнате се, нали? Ето, вече сте мотивирани!

______________________

Oчаквайте скоро част 2....