8 начина да се справим с есенната депресия

8 начина да се справим с есенната депресия
Има и щастливци, които не страдат от нея, но повечето от нас в края на лятото се чувстваме отпаднали, тъжни и демотивирани: денят става по-къс, свършват отпуските и летните купони, мрачно е, пак трябва да се навличаме с дрехи, започваме работа, училище и така нататък. Но всичко е въпрос на настройка и мъъничко мотивация, за да „излъжем“ мозъка си, дето ни погажда тези номера, а той, повярвайте, е много лесен за манипулация.
 
  • Стойте повече на светло. Един от основните проблеми е че вследствие на намаляването на светлината падат нивата на серотонин и това ни кара да се чувстваме по-тъжни. Вечер палете повече лампи, а през деня използвайте всяка възможност на стоите на светло и ако слънцето се покаже – тичайте да му се усмихнете!

 

  • Социализирайте се. Дааа, ама не. В смисъл – не през телефона! Електронните уреди излъчват студена светлина, която подмолно и неусетно ни депресира още повече. Вместо това – обадете се на приятелите си и си направете една хубава разходка в гората или парка. Смейте се и си разказвайте вицове или весели случки, пък било то и измислени. Няма по-добро лекарство от смеха. Пък и е безплатен. Ха-ха-ха!

 

  • Вечер палете свещи. Светлината на свещите действа успокояващо, а и е толкова романтична. Запалете камината, ако имате такава, увийте се в нещо красиво и топло, обуйте красивите си крака в два различни на цвят ярки чорапи, сипете си чаша червено вино и депресията ще избяга.

 

  • Движете се повече! И не е нужно да хвърляте себе си и парите си във фитнес зали. Освен ако това не е вашето „нещо“. Тогава, хващайте някой ентусиаст като вас – и към фитнес центъра! Но и обикновената разходка, малко стречинг, йога или упражнения в къщи ще засилят производството на пустия му серотонин, дето през незнайно защо през есента излиза в лятна почивка... Усмихнате се, нали? Ето, вече сте мотивирани!

 

  • Цитруси! Какво цитруси? Ами каквото и да е – яжте ги, пийте ги, миришете ги, направете си вана с морска сол и няколко капки етерично масло от лимон, лайм или портокал… Или си вземете шишенце спрей, напълнете го с чиста вода, капнете 1-2 капки цитрусово масло и пръскайте лицето си и въздуха около вас в офиса например. Така и кожата ще е доволна и хидратирана.

 

  • Дишайте! Сериозно! Най-лесното и бързо средство срещу стреса и депресията. Няколко дълбоки вдишвания и издишвания (добре е да са на чист въздух, не някъде, където някой току що е изпушил половин кутия цигари.

 

  • Намерете си хоби! Да, клише е, но работи! Всъщност вероятно вече имате или сте имали такова, но сега предпочитате за по-лесно да гледате клипчета как някой друг го прави. А защо не включите камерата и не публикувате как го правите вие, а този другия да гледа и да се депресира от вашия талант?…

 

  • Бъдете позитивни. В крайна сметка след няколко месеца лятото пак ще дойде, няма къде да ходи, а междувременно можете да планирате Коледа и Нова Година – какви подаръци ще купите и на кого, как ще се облечете за партито… Няма какво да облечете? Ами значи е време за шопинг, а както всички знаем – това си е терапия. Вместо да гледате тъжно есенния дъжд, който тропа по прозореца - изгледайте някой смешен филм, прочетете весела книга, заобиколете се със забавни хора и се ЗАБАВЛЯВАЙТЕ!