4 правила за подаряването на подаръци

4 правила за подаряването на подаръци
 

Да подариш подходящ и желан подарък е истинско изкуство. Перфектният подарък може да повдигне настроението или да подобри взаимоотношенията. Може да поправи грешка или просто да напомни на любим човек, че ви е грижа за него.

 

Психолозите отдавна разискват темата за подаряването, защото тя е прозорец към толкова много други важни човешки черти: как виждаме другите, как придаваме стойност на нещата, нашите умения за вземане на решения и способността ни да изпитваме емпатия.

 

Какъвто и да е поводът, даването на подарък е социален ритуал, който изисква внимателно обмисляне. Има ли правила, които да ни ръководят? Експертите твърдят, че можем да следваме тези 4 златни правила:

 

  • 1) Не добавяйте малък подарък към голям подарък

Изкушавате ли се добавите цвете към бутилка скъпо шампанско? Или игла за вратовръзка към скъпа риза? Недейте! Когато получаваме подаръци на пакет, ние сме склонни несъзнателно да усредняваме стойността им, така че малък подарък, прикрепен към основния, ще раздвои вниманието на дарения човек и ще обезцени по-големия и скъп подарък.

 

  • 2) Подарявайте преживявания, а не вещи

Ултрамодерна дреха или чисто нов модел мобилен телефон ще остареят бързо. Но една мечтана ваканция или концерт на любим изпълнител на концерт ще създаде щастливи спомени, които остават завинаги. Спомените и емоционалната привързаност е са по дълготрайни, отколкото предметите. Помислете от какво има нужда любимият човек – нещо вълнуващо и екстремно или по-скоро релаксиращо и зареждащо с енергия.

 

  • 3) Харчете повече за другите, отколкото за себе си

Купуването или изработването на подарък може да ви коства време и пари, но проучванията показват, че харченето на пари и отделянето на време за любимите хора насърчава щастието. Чувството, което изпитвате, като видите радостта на другия от вашия подарък е неповторимо, заради мисълта и очакването, което сте вложили.

 

  • 4) Не подценявайте силата на поздравителните картички

Подарък, придружен с ръчно написана картичка, става още по-ценен, защото сте вложили емоция. И тя ще бъде оценена. Вашето позитивно послание ще донесе добро настроение, усещане за любов и самочувствие на любимия човек. Защото понякога най-малките неща заемат най-много място в сърцето.